Een kind dat aandacht vraagt heeft aandacht nodig

kind huiltZoals ik in het blog “Wie heeft het probleem? Jij of je kind?” had beloofd wil ik nu schrijven over wat als je kind een probleem heeft.

Eerst heb je waarschijnlijk niet door wat er precies aan de hand is. Maar er zijn steeds ergernissen tussen jullie. De sfeer in huis is om te snijden en ondertussen lijdt het hele gezin eronder. Je snauwt iedereen om je heen af terwijl er oorspronkelijk maar een is met een probleem.

Een van je kinderen voelt zich niet gehoord en vraagt constant negatieve aandacht en dat is nou juist waar jij niet op zit te wachten. Jij doet stinkend je best en wilt gezellige momenten met de kinderen. Het lukt je niet, totdat… je de vraag aan jezelf stelt wie hier nou eigenlijk een probleem heeft.

Een kind dat aandacht vraagt, heeft aandacht nodig

Bovenstaande lijkt zo logisch. Toch? Maar hoe vaak wordt dat genegeerd? In eerste instantie denk je misschien dat je het zelf bent. Jij hebt het er immers moeilijk mee en voelt je geplaagd door dat ene kind dat steeds weer de boel ‘verziekt’ (en misschien is dat ook zo). Maar kijk eerst even naar wat je ziet aan het kind. Een kind dat steeds in jouw ogen negatieve aandacht vraagt, vraagt om aandacht.

Het probleem is dat het kind niet de aandacht krijgt die het nodig heeft. Luister naar hem. Als je beseft dat je kind hulp nodig heeft en niet als doel heeft jou te plagen, dan kan je je eigen probleem even parkeren,  dan kan je de helper, de ondersteuner zijn. Jij bent niet het slachtoffer! Nu kan jij de liefdevolle ouder zijn bij wie je kind zijn verhaal kwijt kan.

 

Goed voor zelfvertrouwen en zelfbeeld

Geef hem maar échte aandacht en laat je niet afleiden door andere stoorzenders (zoals werk of whatsapp-berichten). Dat kan na het gesprek wel weer. Laat hem voelen dat hij er helemaal mag zijn, dat hij belangrijk is, dat zijn verhaal ertoe doet. Stel je eens voor wat dat met een kind doet, met zijn zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde.

Luisteren zonder oordeel

In de Gordon cursus waar ik in “Wie heeft het probleem? Jij of je kind?” over schreef, leer je actief luisteren. Er zijn heel wat kritieken op zijn methode geweest, maar ik vind vooral dat het ouders een enorm positieve opvoedhouding leert. Met actief luisteren wordt bedoeld dat je luistert zonder te oordelen. Je leert doorvragen waardoor het kind zelf oplossingen vindt voor zijn probleem.

Je kind durft dan ook alles eerlijk te benoemen omdat hij weet dat er geen oordeel over wordt geveld. Hij mag zijn verhaal vertellen op de manier waarop hij het ervaart. Hoe mooi is dat! Op deze manier zijn veel conflicten moeiteloos uitgepraat. In no time! Het is een techniek die elke ouder kan leren en als het bij je past, kan je gezin er veel baat bij hebben.

Het cadeau

Misschien zit in het gedrag – waar jij nu tegenaan loopt bij je kind – ook wel een heel mooie boodschap voor jou. Onze kinderen zijn immers onze spiegels? Als je die boodschap eenmaal herkent, zal het een prachtig cadeau zijn waar jij en je gezin echt iets aan hebben. Als je wilt kan ik met je meekijken en je helpen om dat geschenk uit te pakken.  Je kunt je ook aanmelden voor een gratis Skypesessie van 20 minuten waarin je 2 tips krijgt die zorgen dat er meer rust en harmonie in je gezin ontstaat.

NEEM CONTACT MET MIJ OP
Logo linda walinga

Tekentip

Laat je kind zichzelf of een andere sluitende vorm op het papier tekenen. Teken er om de beurt een laagje omheen. Op deze manier maak je samen beschermingslaagjes waardoor er meer zelfvertrouwen kan ontstaan.