Een stapje terug

Waar de een tijdens de coronacrisis een tandje erbij moest doen zette de ander juist een stapje terug. Zelf hou ik niet zo van stapjes terug. Ik dender het liefst in volle vaart door. Een struikelpartij neem ik daarbij voor lief.

Stapje terug

Gemis

Maar dat een stapje terug veel kan opleveren werd mij vorige week duidelijk tijdens de training over kindertekeningen. Ik ben gewend de cursisten tijdens de training relatietekeningen te laten maken waarin ze samen aan een blad een tekenopdracht doen. Ik besefte dat door de 1,5 m regel dit niet meer op deze manier mogelijk was. Wat nu? Dit zijn juist leerzame oefeningen die veel duidelijk maken op het gebied van communicatie. Wat een gemis als dat niet meer kan.

Nieuwe kans

Zoals voor de meeste problemen vond ik ook hiervoor een oplossing. Ik liet de deelnemers in tweetallen tegenover elkaar staan met een tafel ertussen. Het tekenpapier vastgeplakt en ze konden aan de slag. Om de beurt een stapje naar voren, opdracht uitvoeren en weer een stapje terug doen zodat de ander alle ruimte kreeg om zijn/haar opdracht uit te voeren op hetzelfde papier.

Geef elkaar de ruimte

Door een stapje terug te doen en afstand te moeten nemen bekijk je de ander en het werk dat je samen creëert vanuit een ander perspectief. Je geeft elkaar letterlijk de ruimte. Ook is het makkelijker om over te schakelen van betrokkenheid bij het resultaat naar loslaten en afwachten. Hierdoor ontstaat meer rust, vertrouwen en besef van eigen invloed op het geheel omdat je steeds weer het geheel overziet.

Ook voor kinderen?

Alleen al dit gegeven maakt een samenwerkingsopdracht op 1,5 m. de moeite waard. Ongeacht welke opdracht je eraan koppelt. Kinderen tot 9 jaar zou ik lekker knus samen aan hun tafel of op de grond laten werken. Vanaf 9 jaar is het juist heel erg zinvol deze opdracht op 1,5 m. afstand te laten doen. Ook al is het voor hen geen verplichting. Maar het past zo goed bij de ontwikkelingsfase waarin ze zich bevinden.

Van crisis naar kans

Zo kan je van afstand nemen, een stapje terug moeten doen een kans maken. Wat we oefenen op papier wordt een vaardigheid voor ons leven. Mooi om dat aan onze kinderen door te geven is het niet?

Wil jij ook met kinderen sociale vaardigheden ontwikkelen door te tekenen dan is de training kindertekeningen wellicht iets voor jou. Kijk hiervoor in mijn aanbod. https://lindawalinga.nl/scholen/kindertekeningen-lezen/

neem vrijblijvend contact met mij op
Logo linda walinga

Heb je veel gehad aan dit blog? Wil je meer van dit soort verhalen?

Ontvang eens in de twee weken mijn blog met gratis tekentips. En blijf op de hoogte van mijn activiteiten.

* verplicht

Deel dit bericht