Heeft jouw kind nog energie om te spelen in de feestmaanden?

feestmaandenHet zit er alweer aan de te komen… de spannendste maanden van het jaar. Toen ik nog voor de klas stond genoot ik erg van de feesten. Maar wat was het een aanslag op mijn energiesysteem. Ik bleef altijd energieker in de periode van de zomer tot de herfstvakantie. De school en de klas ademden dan rust reinheid en regelmaat uit. Heerlijk, maar ook wel een beetje saai. Een feestje op zijn tijd moet kunnen. Toch gedijen veel kinderen het best op de ouderwetse 3R’s. Het voorspelbare geeft rust in het hoofd en in het lijf. Dan weet je waar je aan toe bent.

Lampion als start voor onrust

Nu de herfstvakantie ten einde loopt komt het eerste feest al snel dichterbij. Op veel scholen worden de komende week de lampionnen in elkaar geknutseld. Hoe leuk is dat!! De kinderen zijn wild enthousiast en huppelen en springen van vreugde in het rond. En dan te bedenken dat je met je mooie lichtje ook nog in het donker door de straten mag en bij de huizen iets lekkers krijgt als beloning voor het zingen van een lied(je). Wat ik wel heb gemerkt is dat hoe ouder de kinderen zijn, hoe korter het liedje. Maar dat even terzijde.

Zit je vol, dan kan er niks meer bij

Kinderen kunnen er helemaal vol van zijn. Zelfs zo vol dat er helemaal niks meer bij kan. Met als gevolg dat er snel irritaties optreden, zelfs boze buien en dat er geen lesstof meer opgenomen kan worden. Het hoofd zit immers vol. Vol van de lampion of het mooie cadeau dat nu eindelijk aan Sinterklaas gevraagd mag worden. Of misschien van de rol die gespeeld mag worden bij het kerstfeest. Zeg het maar. Misschien moet ik niet ‘of’ schrijven maar ‘en’. Het is namelijk ‘en, en, en’. Er komt zoveel op de kinderen af! Gevoelige kinderen raken gauw overprikkeld en overvol. Nee, dan is het niet meer leuk.

Wat jij je kind kan bieden

Teveel prikkels zorgen voor irritaties en vermoeidheid bij je kind. Hij kan het niet meer handelen en dat merk je al snel aan zijn gedrag. Juist in deze periode heeft hij jouw steun nodig om met al deze ‘leuke’ dingen om te gaan, zodat je kind op school gefocust kan blijven en nog energie overhoudt om te spelen.

Ik wil je een tip geven die werkt als een tierelier en dat gaat over structuur: Geef duidelijk aan wat de dag brengt. Wat gaan we doen en hoe lang? Een schema daarvan vind je in mijn e-book. Mijn e-book kun je hier aanvragen.

Voor ouders die zelf niet zo planmatig zijn ingesteld is dit een hele opgave. Maar echt, het levert je zo veel op!! Houd je ook echt aan die planning. Mocht het onverhoopt niet lukken om de planning vast te houden, leg het dan uit aan je kind en luister goed naar zijn reactie. Neem die serieus en sluit als het nodig is een compromis of bedenk samen iets anders.

Denk mee en deel

Dit is natuurlijk maar een tip. Ik weet zeker dat je zelf nog veel meer tips hebt om het voor onze kinderen in de feestmaanden wat aangenamer te maken. Schrijf ze hier als reactie op dit blog, zodat andere ouders en kinderen er iets aan kunnen hebben.

Gratis skypesessie

Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Je kunt me altijd bellen of mailen of een Skypeafspraak maken waarin ik je nog twee tips geef voor het probleem waar jij met je kind mee worstelt. De tips zorgen ervoor dat bij jou in huis meer rust en harmonie ontstaat. Zelfs tijdens de drukke feestmaanden!

Neem dan contact met me op.

GRATIS SKYPESESSIE
Logo linda walinga

Tekentip ‘De prullenmand’

Teken samen met je kind, ieder op een eigen papier, een grote cirkel en draai er maar steeds rondjes omheen. Dit is de bovenrand van de prullenbak. Je kijkt er dus van bovenaf in. Nu ga je allerlei dingen in de prullenmand gooien. Kras of teken er maar in wat je wilt. Als je het genoeg vindt, kleur je het deksel erop. Zo… nu zit alles wat je niet meer nodig hebt in de prullenmand. Opgeruimd staat netjes! Veel plezier.

Heb je veel gehad aan dit blog? Wil je meer van dit soort verhalen?
Ontvang eens in de twee weken mijn blog met gratis tekentips. En blijf op de hoogte van mijn activiteiten.

Als cadeau ontvang je mijn e-book "5 praktische tips voor meer rust en harmonie in je gezin".