Hoe ontvangen we tekeningen van kinderen?

Wat hebben onze kinderen veel getekend de afgelopen tijd!

Veel tekeningen zijn cadeau gedaan aan mensen die ze niet eens kenden, maar die een hart onder de riem nodig hadden in deze bijzondere tijd. Veel leerkrachten gaven hun klas de opdracht om een tekening te maken voor bewoners van o.a. verzorgingshuizen of andere doelgroepen die wel een fleurig momentje in hun veel saaier geworden leven konden gebruiken.

Wat trekt jouw aandacht?

voor oma

Een blik op een kindertekening is een blik op het kind en tegelijkertijd op jezelf. Hoe dat werkt, leg ik je uit.

Als je de mogelijkheid hebt, kies dan een tekening van een willekeurig kind. Een tekening die je aanspreekt, die je boeit, waarvan je intuïtief weet: het heeft mij wat te vertellen. Ga er maar voor zitten en laat de beelden rustig binnenkomen. Wat trekt jouw aandacht? Waar blijven je ogen op rusten? Is het die boom, of die bloem? Of misschien de manier van inkleuren? Het kan van alles zijn. Wat het ook is dat jouw aandacht vraagt, het wil jou iets vertellen. Het getekende laat iets van het kind zien, maar het vertelt ook iets over jou. Laat dat maar rustig binnenkomen en verbind je daarmee. Langzamerhand wordt het je misschien duidelijk.

Durf dieper te kijken

Als dat gebeurt, mag je het kind innerlijk bedanken voor zijn prachtige cadeau aan jou, omdat je het nu (opnieuw) ziet. Misschien zie je nu de schoonheid in jezelf, of accepteer je het onvolmaakte, het donkere, het slordige deel waar je eerder niet naar durfde te kijken. En nu laat deze pure tekening het je onverbloemd zien en voelen. Als je dat hebt ervaren, kan je het ook weer laten gaan en ontstaat er ruimte. Ruimte voor iets nieuws. Ruimte om te ademen en door te gaan.

Geraakt worden geeft lucht en ruimte

Kindertekeningen zijn verhalen over het kind, maar ook over jou. Wat mag jij nu ontvangen? Wat raakt je, en op welke manier? Dat gegeven maakt ook dat we bij het ‘lezen’ van kindertekeningen heel voorzichtig moeten zijn. We nemen immers altijd onszelf mee. Is dat wat je ziet jouw perceptie of is het een zuivere observatie? Het mooie is dat wanneer je een tekening krijgt, je dankjewel mag zeggen. En mocht je er een oordeel over hebben, hetzij positief hetzij negatief, weet dan dat het waarschijnlijk te maken heeft met wat er in jou wordt geraakt. Mocht je dat willen onderzoeken dan ontdek je dat het kind je een wel heel groot cadeau heeft gegeven. Een kans om naar binnen te kijken en te helen wat er geheeld mag worden.

Geen verborgen agenda

Mooi hè, hoe dat allemaal werkt? Kinderen en hun tekeningen zijn een spiegel voor ons. Kindertekeningen zijn puur, hebben geen verborgen agenda. Ze spiegelen haarfijn zichzelf en iedereen die ernaar kijkt. Als je dat begrijpt, ontstaan er oneindige groeimogelijkheden.

Wil jij weten over wat kindertekeningen vertellen over jou persoonlijk of over de kinderen waarmee je werkt? Neem dan contact met mij op en ontdek mijn aanbod door te klikken op bovenstaand tabblad SCHOLEN of OUDERS. Laat je op creatieve wijze inspireren om kinderen te laten groeien en bloeien.

neem vrijblijvend contact met mij op
Logo linda walinga

Heb je veel gehad aan dit blog? Wil je meer van dit soort verhalen?

Ontvang eens in de twee weken mijn blog met gratis tekentips. En blijf op de hoogte van mijn activiteiten.

* verplicht

Deel dit bericht