Mediawijs opvoeden begint al in de wieg

Op veel scholen worden momenteel ouderavonden gehouden over social media. En dat is heel goed te begrijpen. Kon je je kind vroeger nog enigszins beschermen voor de ‘grote boze’ wereld, tegenwoordig blijkt dat bijna onmogelijk. Voordat je het weet heb je die ‘boze wereld’ op je scherm naast je op de bank.baby

Het is dus belangrijk dat jij als opvoeder weet welke gevaren er zijn en hoe je kind daarmee omgaat. Meekijken en weten wat kinderen online doen, kan veel ouders geruststellen. Maar naarmate ze ouder worden, is dat haast een onhaalbare zaak.

Verschillende websites geven informatie via filmpjes met bruikbare handige tips die je zelf prima toe kunt passen en waar het hele gezin iets aan heeft. Toch geeft dit geen garantie voor veilig contact op social media.

Wat helpt dan wel?

Garanties zijn nooit te geven natuurlijk. Maar onder de zinvolle informatie die je op de websites vindt zit een veel diepere waarde. Dat is de waarde die wij in de omgang met elkaar geven aan onze kinderen. Dat is de waarde die jij geeft in de opvoeding van je kind vanaf dat het geboren is. En wat wij geven als begeleiders, leerkrachten en iedereen die met de zorg voor kinderen te maken heeft. We noemen het LIEFDE. Een kind waarvan wordt gehouden kan opgroeien in zelfvertrouwen. Hij of zij kan houden van zichzelf en zal zich minder snel laten imponeren door een virtuele verleider. Een kind of puber die zichzelf ongewenst en ongeliefd voelt, is gevoeliger en dus kwetsbaarder om slachtoffer te worden.

Jouw gedrag online ligt onder een vergrootglas

Als je actief bent op social media ligt je handel en wandel als het ware onder een vergrootglas. Dat geldt natuurlijk ook voor je kind. Je hebt niet in de hand wat er gebeurt met de berichten die jij plaatst. Met het grootste gemak worden ze de hele wereld rondgestuurd. Prikkelbare en geïrriteerde reacties, pesterijen (en welke negatieve uitlatingen al niet) kom ik tegen van zowel ouders als kinderen. En dat is pijnlijk, omdat de effecten van de handelingen vele malen groter zijn dan meestal bedoeld.

Ik ben een hoofd op pootjesgirl

Er dient balans te zijn tussen de prikkels die binnenkomen en de prikkelverwerking. Te vaak denken onze kinderen dat achter een schermpje te kunnen doen, maar niets is minder waar. Er komen alleen nog maar meer prikkels binnen. En je kind lijkt onbereikbaar voor contact. Het sluit zich af. Zijn hoofd loopt over. Het is niet voor niks dat kinderen vanaf 9 jaar weer de zogenaamde koppoters gaan tekenen. “Ik ben een hoofd op pootjes” zeggen ze daarmee. Het wordt tijd dat onze kinderen weer gaan voelen dat ze in een lijf zitten. Ze zijn meer dan hun hoofd. Klimmen, klauteren, voetballen e.d. helpen om ze weer te laten voelen dat hun lijf er is en iets voor ze kan betekenen.

Contact maken vanuit je kracht

Als de verbinding tussen hoofd en lijf er weer is, kan het kind weer positief verbinden. Het kind is er helemaal. Van top tot teen. Weerbaar, zijn kracht voelend in heel zijn lijf. Hij mag er helemaal zijn en weet zijn grenzen, omdat hij die van jou heeft meegekregen. Lees dan hier ook mijn blog over grenzen.

Ouderavonden

Tijdens ouderavonden besteed ik aandacht aan de onderliggende waarden van mediawijs gedrag, over de invloed die jij hebt op veilig gedrag van je kind online. Het zijn avonden waar je als ouders zinvol en op speelse wijze aan de slag gaat met leuke opdrachten die veel inzicht geven op weg naar wijs gebruik van social media. Je krijgt praktische tips die je gelijk kunt toepassen in je gezin en waarmee je al snel resultaat boekt.

Wil je ook zo’n ouderavond beleven? Neem dan gerust contact met mij op.

Of misschien wil je ondersteuning voor jou en je kind, zodat het in jullie gezin weer gezellig wordt. Ook dan nodig ik je uit om hier vrijblijvend een gesprek met mij aan te vragen.

Tekentip

Teken mooie lemniscaten en maak er dieren of poppetjes van.Welk tekenmateriaal kies jij?

lemnicaatvlinder                 lemniscaatpoppetjes

Veel plezier ermee!

neem vrijblijvend contact met mij op
Logo linda walinga

Heb je veel gehad aan dit blog? Wil je meer van dit soort verhalen?

Ontvang eens in de twee weken mijn blog met gratis tekentips. En blijf op de hoogte van mijn activiteiten.

* verplicht