Wanneer vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat?

Laat ik beginnen mijn eigen ervaring te delen. Wat een heerlijke tijd vond ik dat met mijn kinderen. De tijd voor 5 december. In huis rook het regelmatig naar versgebakken pepernoten. De huiskamer veranderde voortdurend in het paleis of in de boot van Sinterklaas waar hard werd gewerkt. Pakjes inpakken, verkleden, schminken, liedjes zingen en Pietenkunsten vertonen.

Alles voor het goede doel uiteraard. Het kon je maar zo iets leuks of iets lekkers opleveren als je de zelfgemaakte creatieve creaties bij je schoen zette met die winterpeen.  Zelf speelde ik helemaal mee. Zo tegen etenstijd zei ik: Pieten…  zo meteen komt de ‘Sint’ eten. Dekken jullie de tafel vast? Reken maar dat dat dan op zijn ‘zwarte Piets’ gebeurde. De borden op de kop op tafel, de vorken verstopt in de tafella en al dat soort gekkigheden meer.

Bedrogen door het spel dat we Sinterklaas noemen

sint

Maar op een gegeven moment vond ik dat mijn oudste een beetje te oud werd om nog in de goedheiligman te geloven. Hoe kon het toch dat hij zo vasthield aan het geloof? Ook al hoorde hij van andere kinderen dat de beste man niet bestond. Het werd tijd om de oudste, die net zijn start in groep 5 had gemaakt, onder vier ogen te spreken.

De jongste mocht nog even geloven wat mij betreft. Ik zie zijn reactie nog voor me. “Dat meen je niet! Dat is niet zo! Kopen jullie die cadeautjes? Echt niet!! Dat kunnen jullie nooit betalen!” En daarmee was de kous af.

Daar stond ik. Helemaal verbouwereerd… Dit had ik niet verwacht, wat nu? Ik besloot het zo te laten. Hij mocht geloven wat hij wilde. Uiteindelijk is er in zijn geloof in Sinterklaas pas iets veranderd aan het eind van groep 6. Het was voor hem een diepe teleurstelling dat zoveel goedgeefsheid, verpersoonlijkt in Sint-Nicolaas, niet echt zou bestaan.

Hij voelde zich bedrogen! En ik kan het begrijpen ook. Pas toen zag ik dat we het vertrouwen dat kinderen in de volwassen wereld hebben, enorm geschaad kan worden door het spel dat we met zijn allen Sinterklaas noemen.

De magische fase

Kinderen van 4-6 jaar leven in een soort ‘magische’ fase. Fantasie en werkelijkheid gaan heel soepel in elkaar over. Als ik mij in het bijzijn van een kleuter verkleed, bijvoorbeeld als Sinterklaas, dan gaan ze mij – zodra ik de verkleedkleren uit heb – vertellen dat Sinterklaas hier was. Op de een of andere manier ben ik voor hen dan niet meer Linda, maar echt Sinterklaas. Deze fase past dus heel goed bij het beleven en ‘geloven’ in Sinterklaas. Vanaf 6-7 jaar beginnen de meeste kinderen te twijfelen omdat ze die magische fase voorbij groeien. Maar als wij dat als ouders in stand willen houden, kunnen we dat best nog een tijdje rekken. Het geloof levert het kind immers heel wat op.

Doe wat goed voelt voor jou

Ik denk dat ik nu niet meer zou vertellen dat Sinterklaas bestaat. Immers, in de ogen van kleine kinderen bestaat hij immers toch. Dat past bij hun leeftijd. Ik zou ervoor pleiten het spel Sinterklaas te spelen en op de vragen van de kinderen over de schoencadeautjes, of wat dan ook, een eerlijk antwoord te geven. Het kan de volgende voordelen opleveren:

  • Je behoedt je kind voor een grote teleurstelling
  • Je vergroot daardoor het vertrouwen in de volwassenen doordat je eerlijk bent
  • Je speelt het spel Sinterklaas
  • Geloven doe je (misschien) in God. Niet in Sinterklaas. Verstrengeling van gods- en sinterklaasbeelden worden voorkomen

Nu schrijf ik dit. Vroeger voelde ik dit ook al wel zo, maar ja… iedereen deed het zo. Bijna niemand vertelde aan kinderen dat Sinterklaas een spel was. Dus deed ik ook maar wat iedereen deed. Ondertussen ben ik 30 jaar verder en durf ik mijn idee hierover te publiceren. Jij mag het anders doen. Het staat je vrij.

Nee, sterker nog… ik denk dat je er het beste aan doet dat je doet wat goed voelt voor jou. Want misschien weerspiegelde mijn oudste zoon juist wel mijn desillusie, mijn gekwetstheid. Zo belangrijk is het dus dat je als ouder dicht bij jezelf blijft. Dat geeft je kind vertrouwen.

Ik wens je een heel fijne Sinterklaastijd.

Hoe doe jij dat?

Hoe doe  (deed) jij dat in je gezin? Vertel(de) je het… komen (kwamen) je kinderen er zelf achter? Ik ben erg benieuwd en vind het fijn dat je een reactie achterlaat. Wellicht breng je anderen op een goed idee. Mailen, bellen of chatten met mij is altijd mogelijk. Bovendien bied ik je een gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten aan waarin ik je alvast waardevolle tips kan geven die jouw en je gezin kunnen helpen om op een fijne manier de decembermaand door te brengen. Dat kan via Skype maar ook in mijn praktijk in Drachten.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK
Logo linda walinga

Tekentip

Teken uit 1 lijn een sinterklaaspop zoals die rond deze tijd bij de bakker ligt. Ga hem mooi versieren met leuke kleurtjes en vormpjes.

Heb je veel gehad aan dit blog? Wil je meer van dit soort verhalen?
Ontvang eens in de twee weken mijn blog met gratis tekentips. En blijf op de hoogte van mijn activiteiten.

Als cadeau ontvang je mijn e-book "5 praktische tips voor meer rust en harmonie in je gezin".