Wat doe jij met het Sint-Maarten snoepgoed?

Ieder jaar weer kom je ze tegen op 11 november en dit jaar is de kans groot om ze de tiende al tegen te komen maar dat even terzijde.  Groepen kinderen lopen door de straten met hun lampionnen. Ze zingen snel een liedje, krijgen wat lekkers en gaan gauw naar de buren. Tijd is snoep immers? Hoe meer snoep je scoort op zo’n avond, hoe beter. Thuis worden de tassen op de tafel geleegd en wordt er geteld, gesorteerd en geoordeeld. En waarschijnlijk al wat gesnoept.  Wat lust ik niet, wat is favoriet en wat wil ik nu al opeten? En oh ja, dit kregen we van de mevrouw op de hoek. En die ene meneer kwam niet bij de deur, hij zat gewoon voor de tv en bleef daar ook zitten.

snoep

Zo ging het bij ons thuis vaak. Wellicht herken je dat. Het ritueel is leuk. Het verhaal van de goedgeefse heilige – die zijn verhaal deelde met een arme bedelaar die het koud had –  ook. Het is fijn om dat verhaal met je kinderen te delen. Sint Martinus was ook een lichtje in de duisternis, net als al die kinderen met hun lampion. Maar wat moeten onze kinderen toch met tassen vol snoep?

Wat voedingsdeskundigen ervan zeggen

Gewichtsconsulent Annoesjka de Graaf zegt er het volgende over: “Als voedingscoach en als moeder vind ik dat sommige mensen wel heel veel en grote dingen weggeven. Ze bundelen diverse snoepjes in zakjes. Gaan steeds vaker voor de zakken met mars en milky ways en zeggen dan ook vaak nog, zeker tegen het einde: ‘Neem er nog maar een paar hoor.’ Dus aan de ‘gevers’ zou ik willen zeggen: houd het klein!”

Voor ouders heeft ze deze tips:

  • Schenk aandacht aan de liedjes die ze geoefend hebben op school en de lampion die ze gemaakt hebben. Dikke kans dat ze veel snoepjes verzamelen.
  • Wijs ze op de gezelligheid die het lopen met zich meebrengt.
  • Spreek direct af dat ze een x aantal snoepjes in hun eigen snoeppot mogen stoppen endaarna alle snoepjes samen bekijken en bewonderen en de lekkerste eruit halen, zoals afgesproken. De rest daadwerkelijk opzij doen, en naar het goede doel of de prullenbak doen.

Mirjam Veltman heeft een praktijk voor Leefstijl. Zij zegt: “Geef iets anders dan snoep. ” Zij oppert het idee om een grabbelton te maken van een mand met snippers, gemaakt van verscheurd oud papier. Ze doet het zelf al jaren en gaat naar de Action om kleine hebbedingetjes – zoals een gummetje, potloodje, ballonnen en dergelijke – te kopen. Zij pakt ze in, maar dat is misschien niet eens nodig. Je zult ervan opkijken hoeveel kleine cadeautjes goedkoper zijn dan snoep. Het doel is om het kind blij te maken met een traktatie. Ouders geeft ze het advies om de kinderen een avond of een weekend los te laten gaan. “Sluit daarbij aan wat bij jou en bij kind past. De rest komt in de kast. Snoepjes die niet zijn ingepakt sowieso weggooien. Dat is niet hygiënisch.”

Knutselideeën

hans en grietjeNatuurlijk heb ik er zelf ook over nagedacht  wat we de kinderen kunnen laten doen met hun oogst. Ze kunnen het opeten. Nu is een snoepje op zijn tijd niet zo erg, maar je hoeft het niet te overdrijven. Omdat ik naast de smaak ook de kleur en vorm van veel snoepgoed kan waarderen, heb ik een paar knutselideetjes bedacht die ik graag met je deel.

  1. Maak van een doos een huisje. Snijd of knip (afhankelijk van het formaat) een deur en ramen erin. Laat je kinderen de doos beplakken met de snoepjes en voilà, daar heb je het huisje van Hans en Grietje in de kamer staan. Heerlijk om mee te spelen en je fantasie uit te leven.
  2. Maak als het ware een tekening met het snoepgoed dat je hebt verzameld. Een lolly is al een boom of een plant en een zuurmatje lijkt toch net een snelweg? Kinderen kunnen zo nog veel meer dingen verzinnen en zijn de hele middag zoet met hun plak- en fantaseerwerk.
  3. En dan niet te missen: de snoepketting! Met een dikke stompe naald nu eens geen pinda’s rijgen, maar snoep. Uiteraard kies je hiervoor zacht snoep. Nee, niet voor de vogeltjes, maar lekker om jezelf ermee te versieren. Zo is je dochter ineens de snoepjesprinses of je zoon de zoetste burgemeester (vanwege zijn ketting) van het land. Kijk, dan laat snoep je kind spelen en fantaseren.

Verspilling van voedsel?

Hmmm… hoor ik je al denken. Is dat niet verspilling van ons voedsel? NEE! Want snoep is geen voedsel, want het voedt je kind niet. Het is ‘vulsel’. En ‘vulsel’ kan je wel heel goed gebruiken om de creativiteit van je kind mee te voeden. Dus gewoon lekker doen en geniet samen met je kind.

Heb jij problemen met je kind rondom snoep of andere zaken die de sfeer in je gezin er niet leuker op maken? En wil je daar een positieve draai aan geven, zodat het weer gezellig wordt in huis? Neem dan contact met mij op. Ik geef je gratis een paar tips waar je zo mee aan de slag kunt.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK
Logo linda walinga

Tekentip

Deze week is het een knutseltip. Zie boven in mijn blog.

Heb je veel gehad aan dit blog? Wil je meer van dit soort verhalen?
Ontvang eens in de twee weken mijn blog met gratis tekentips. En blijf op de hoogte van mijn activiteiten.

Als cadeau ontvang je mijn e-book "5 praktische tips voor meer rust en harmonie in je gezin".