Wat een koele knutsel me allemaal vertelt

Tijdens een van de meest warme dagen die ons land ooit heeft gekend zat ik op het droge Drentse platteland en zocht verkoeling onder een boom. Ook besloot ik wat koels te knutselen. En geloof het of niet, het hielp. Na het maken van deze creatie liet ik zoals gewoonlijk mijn gedachten gaan over wat er op het papier was verschenen. Misschien vind je het leuk om mijn gedachten hierover te volgen en zie jij nog meer.

visknutsel

Op het doel af

De grote blauwe vis lijkt vastberaden op haar doel af te gaan. Ondanks de wisselende stromingen, de hoge golven en de rotsen laveert ze mee met de omstandigheden en houdt ze haar blik gericht op haar doel.

Laveren tussen vasthouden en loslaten

Net als opvoeden. Constant moet je afstemmen op de omstandigheden en de mogelijkheden die er dan nog zijn om de vis te kunnen laten zwemmen. Meebewegen op een parcours terwijl je soms het stuur stevig vast moet houden om het vervolgens los te laten en uit je handen te laten glibberen.  Afhankelijk van je kind en de situatie.

Kinderen willen vaak dingen zelf doen, ook al zijn ze daar in de ogen van de opvoeder nog niet rijp voor. Soms moet je h

et ze gunnen om hun hoofd te stoten of tegen de stroom in te gaan. Keihard je hoofd stoten kan heel pijnlijk zijn en tegen de stroom in zwemmen kost veel energie, maar het hoeft ons niet te ontmoedigen. Het is voor zowel jezelf als voor je kind het fijnst dat je mag bewegen met dat wat is.

Vrij als een vogel

De vogels in de lucht symboliseren vrijheid. Je grenzeloos laten meebewegen op de lucht en overzicht hebben op dat wat er op aarde allemaal gebeurt. Dat kan alleen als je goed bent gegrond. Dat klinkt raar hè? Lees maar even door. Toevallig heb ik de vogels uit hetzelfde papier gescheurd als waar ik de rotsachtige bodem van heb gemaakt, zie ik nu. En eigenlijk is dat helemaal niet zo toevallig.

Vrij dankzij een goede voedingsbodem

Want om je vrij te voelen heb je een goede voedingsbodem nodig die wij, als het goed is, van onze ouders hebben gekregen, de opleidingen die we hebben gevolgd, de relaties die we hebben en hadden. Het is de bodem onder ons die maakt dat we kunnen gaan en staan, waarheen dan ook.

Vrij bewegen tussen hemel en aarde

Zo zijn wij weer de voedingsbodem voor onze kinderen. En dat niet alleen; we kunnen voeding zijn voor al onze relaties. Ben je goed geworteld, goed geaard, goed gevoed, zodat er een bodem is ontstaan waarop je kon ontwikkelen en je weg kon gaan? Tja… dan krijg je vleugels. Dan kan je vrij tussen hemel en aarde gaan bewegen en jouw inspirerende pad gaan. Dan kijk je over de grenzen van de beperkingen die je tegenhouden, want jij hebt overzicht. Dan ga je mee met de flow van de lucht of het water, of van wat dan ook. Werkt de stroming tegen je, dan kies je een andere weg. Stoot je je hoofd, dan was dit niet de juiste weg. Zo blijf je steeds in de flow, ook bij opvoeden. Dit verhaal geldt net zoveel voor jou als voor je kind.

Geraakt door de zon

Zoals je ziet, wordt de vis geraakt door de zon, het licht, de warmte. Daar kunnen we niet zonder. Het is de energiebrenger bij uitstek. Alhoewel ik dat op deze snikhete dag nou niet zo een, twee, drie kan zeggen. Maar zonder de zon kan er met behulp van het water niks groeien en ontwikkelen en kan er geen basis ontstaan waarop wij en onze kinderen onze weg kunnen gaan.

Ik wens je nog heel veel zonnige dagen en een go with the flow.

Als vrijheid je doel is, laat je weg dan een voedingsbodem zijn voor jezelf, je kinderen en al je relaties.

NEEM CONTACT MET MIJ OP
Logo linda walinga

Tekentip

Ga met je kinderen lekker creatief aan de slag met restjes papier. Het is een prachtige manier om materiaal wat je anders weg zou doen nu een prachtig doel te geven. Scheuren, knippen, plakken, tekenen wat jij wilt. Alles is goed. Ik ben weer benieuwd naar je creatie.